Myranda Heres ontmoet… Lucinda Zwart
| Horeca Bulletin


cover

Myranda Heres ontmoet…. Lucinda Zwart

Samen met haar man Piotr is ze de eigenaresse van restaurant Singaradja aan de altijd gezellige Ginnekenweg in Breda. Twintig jaar geleden leerden ze elkaar kennen in het restaurant van haar oma en ouders. De liefde bloeide op in de spoelkeuken en hield stand. Net als Singaradja. Het stijlvol ingerichte restaurant en dito binnentuin zitten vrijwel iedere avond vol.


Wat is je leeftijd?
37

Hoe omschrijf je jullie relatie?
Prima. We zijn al bijna 11 jaar getrouwd. We hebben samen de zaak en zijn elkaars beste vriend. Dat is heel prettig.

Kinderen?
Nee.

Kinderwens?
Nee.

Op welk type man val je?
Ik val op een rustige man. Goed verzorgd. Iemand die mij in balans houdt en een klankbord voor me is. Piotr heeft dit allemaal.

Waar kun je op afknappen?
Verkeerde schoenen.

Wat is je sterrenbeeld?
Weegschaal.

Hoe lang zit je in het vak?
12 jaar.

Hoe lang bestaat Singaradja?
Mijn oma opende in 1978 het restaurant aan de Sophiastraat. In januari 2006 zijn we verhuisd naar de Ginnekenweg.

Is dit de perfecte locatie?
Voor mij wel.

Wat is het verschil met de locatie aan de Sophiastraat?
We hebben hier meer couverts en door de ligging trekken we ook meer passanten. We wonen zelf in het Ginneken en hebben altijd geroepen dat we in deze buurt iets wilden beginnen. Het concept past hier heel goed. In het Ginneken wonen veel tweeverdieners die graag uit eten gaan en wij zijn het enige Indonesische restaurant in de buurt. Het is een gezellige straat met veel gespecialiseerde zaken en kleine ondernemers. Eigenlijk heb je hier alles.

Is Singaradja nog steeds een familiebedrijf?
Piotr en ik runnen de zaak samen. Mijn oma is niet meer actief in het bedrijf. Mijn moeder helpt nog wel mee. Mijn vader is helaas overleden. Mijn moeder zegt vaak dat ik een kopie ben van mijn vader, maar dan in meisjesvorm. Daar ben ik heel trots op.

Hoe gaat het met de zaak?
Prima.

Werk je veel?
Zes dagen per week. Mijn werk is mijn hobby. Op dinsdag zijn we gesloten. Op die dag plan ik helemaal niets.

Wat vind je leuk aan je vak?
De omgang met mensen. Ik werk graag onder druk. Ik ben nogal een streber. Piotr ook trouwens. We zijn heel perfectionistisch ingesteld, doen niets half. Indonesische restaurants hebben vaak een stoffig imago. Wij willen ons met Singaradja onderscheiden. Een restaurant met een eigen identiteit, een eigen smoel. Je moet lef tonen. Piotr en ik hebben allebei een enorme drive in wat we doen. We zijn een beetje verslaafd.

Jullie hebben allebei een enorme drive. Botst dat nooit?
Natuurlijk. Het is soms goed dat er een muur tussen ons instaat. Piotr houdt zich bezig met de keuken en de catering en ik ben gastvrouw in het restaurant. Als het botst komen we er uiteindelijk samen ook weer uit.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Piotr kwam 20 jaar geleden bij ons werken. We zijn allebei als afwasser begonnen.

Wat vind je minder leuk aan het vak?
De wetgeving. De regeltjes die je steeds weer opgelegd worden. Het gaat vaak om pietluttige dingen. Wij houden ons keurig aan de regels en toch worden er steeds weer nieuwe dingen verzonnen. Ik stoor me aan die bureaucratie. Ik denk wel eens: waarom gaan ze de echte boeven niet eens vangen.

Als je niet in de horeca was gegaan, wat had je dan willen doen?
Dan zou ik heel graag in de mode willen werken. En misschien ga ik dat ook nog wel doen. Interieur trekt me ook heel erg. Metamorfoses van restaurants bijvoorbeeld. Piotr en ik hebben Singaradja ook helemaal zelf ingericht. Deze maand staan er positieve recensies in VT Wonen en SpecialBite. Dan krijg je eer van je werk.

Welke beroemdheid zou je hier wel eens aan tafel willen hebben?
Dat interesseert me niet zo. Alle gasten zijn me even dierbaar. Natuurlijk komen hier ook wel eens BN-ers eten. Ik laat ze met rust. Die mensen zijn ook even een avondje weg.

Waar ga je graag uit eten?
Dat ligt aan mijn stemming. Maar we gaan vaak naar Antwerpen en naar ’t Jagthuis in Ulvenhout.

Wat is je favoriete gerecht?
Spaghetti Vongole. Ik eet graag Italiaans en Spaans. Uit eigen keuken is Ajam Goreng Ketjap mijn favoriet.

Eet je zelf vaak Indonesisch?
Zes dagen per week. Ik ben in Breda geboren maar wel een echt Indonesisch meisje.

In welk café kom je graag?
Ik ben geen cafémens.

Als je wel uitgaat, hoe ziet een perfecte avond er dan uit?
Lekker uit eten en lang tafelen. Met Piotr of met vrienden.

Rook je?
Ja.

Wat vind je van het opkomende anti-rookbeleid?
Op zich wel goed. Echter, ik zou willen dat iedereen zelf zou mogen bepalen hoe ermee om te gaan. Dit is weer zo’n regeltje dat je wordt opgelegd. Ik wil wel een ruimte creëren waar onze gasten kunnen roken. In de binnentuin bijvoorbeeld.

Wat drink je als je uitgaat?
Ik drink niet. Hooguit één glas wijn per week. Ik geef er niets om.

Wat inspireert je?
Reizen. Daar ben ik dol op. In juli gaan we een week naar Ibiza. Ik houd ook erg van Zuid Frankrijk.

Wat zijn je ambities?
Onze zaak op deze manier voortzetten. Het gaat goed en daar ben ik trots op. Toch moet je nooit stil blijven staan. Ik wil nieuwe ideeën blijven uitvoeren. Zoals de á la carte kaart uitbreiden met gespecialiseerde gerechten in combinatie met de klassieke gerechten.

Waar heb je een hekel aan?
Mensen die liegen.

Wat kan je kwaad maken?
Hetzelfde. Mensen die niet eerlijk zijn. Ik word niet snel kwaad hoor.

Ben je een gelukkig mens?
Ja.

Heb je ergens spijt van?
Nee.

Heb je een leuke jeugd gehad?
Ik heb veel meegemaakt maar ik heb wel een leuke jeugd gehad. Ik had al op jonge leeftijd een relatie met Piotr. Ik zou alles nu weer precies hetzelfde doen. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben.

Wat is je kledingstijl?
Niet te uitbundig of opvallend. Ik val op combinaties luxe, mooie materialen en kleuren. Ik ben dol op Belgische ontwerpers. Favoriet is Dries van Noten.

Waar koop je kleding?
In Breda bij Chivas en Pauw. Ik ga ook regelmatig shoppen in Antwerpen.

Heb je daar wel tijd voor?
Daar maak ik tijd voor. Ik wil er representatief uitzien. Ik ga ook iedere week naar de kapper (Ad Hurks aan de overkant).

Welke boeken staan er in je boekenkast?
Ik lees graag bladen over mode, interieur en reizen. Veel boeken lees ik niet.

Wie vind je een echt lekker ding?
Oei, dat is een moeilijke…. Ik zou het niet weten.
Ik zie bij iedereen wel iets moois

Wie zou je wel eens willen ontmoeten?
Madonna. Ik heb veel bewondering voor hetgeen zij heeft bereikt.

Welke twee wensen zou je willen doen?
Net zo gelukkig blijven als ik nu ben en een nieuwe teckel puppy. Of twee.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Als ik iemand kan helpen.

Wat is je levensmotto?
Pluk de dag. Geniet volop.

Doe je dat ook echt?
Ja. Zowel qua werk als omgeving. Ik heb mijn droom gerealiseerd. Je moet altijd iets te dromen hebben.

Waar droom je nu van?
Om iets in het buitenland te beginnen. Met een paar teckels om me heen. Dan ben ik heel gelukkig.


Singaradja
Ginnekenweg 24
4811 EK Breda
Tel. 076-5147900
http://www.singaradja.nl

 



pdfdownload dit artikel als PDF